top of page

Kuidas valida interaktiivset lauda?


Tehnoloogia murrab aknast ja uksest sisse ning avab uued võimalused kaasata lapsi, peresid, kliente, kolleege uutesse interaktiivsetesse tegevustesse. Üks selliseid põnevaid valdkondi on kindlasti interaktiivsed lauad mida tänaseks kasutatakse peamiselt haridussektoris kuid ka ettevõtluses. Aga kuidas valida just endale sobiv?

Eesmärk:

Kõigepealt pead kindlasti läbi mõtlema milleks ma seda lauda kasutama hakkan, kas meelelahutuseks või on sellel mõni tõsisem eesmärk nagu müügitöö, kujundamine, presentatsioonid või haridustöö? Sellest küsimusest juba selgub milline peaks olema lauaraam, kas multifunktsionaalne või traditsiooniline. Näiteks koolidesse ja ettevõtetesse sobivad hästi funktsionaalsed lauaraamid kus ekraani saab keerata 0, 45 või 90 kraadi. Ikka selleks, et saaks kasutada nii lauana kui ka presetnatsiooni tahvlina. Juhul kui ekraani kasutatakse müügitööks ja harivateks mängudeks sellisel juhul sobib traditsiooniline lahendus kus ekraan on alati fikseeritud laua asendis.

Kindlasti peaks mõtlema ka ekraani enda omadusi kas piisab puutetundlikusest või peaks ka laud suutma ära tunda esemeid, mis ekraanile asetatakse. Asjade ära tundmine tuleb kindlasti kasuks jaekaubandus kampaaniates, messidel erinevate toodete tutvustamisel või muuseumides.

Kindlasti on ka huvitav lahendus interaktiivsed lauad mis töötavad zetoonidega andes võimaluse teenida nendega avalikes ruumides või katta sedasi ekraani hoolde kulusid. Huvi korral kontakteeruge info@novaver.eu.

Disain:

Disain võib tihti olla väga tähtis osa ning sellisel juhul peaksid küsima millised on minu tingimused kas mulle sobib olemas olev disain või soovin eritellimus lahendust? Küsimus ehk on kas interaktiivne laud peaks sobima olemas oleva interjööriga või sellel ei ole tähtsust. Tööstuses kasutamisel peab, aga lähtuma spetsiifilisest eesmärgist, ruumitingimustest ning millist funktsioone laud peab täitma. Tihti ei ole tähtis sellisel juhul väline disain vaid laua enda funktsionaalsus kuid see tähenda samuti eriehitust ekraanile endale ja lauaraamile.

Ekraan:

Tänapäeval on paljud firmad seotud ekraanide tootmisega ning valikud on laiad alates tuntud brändidest kuni vähem tuntud tootjateni. Mida tuleks silmas pidada:

  • ekraan peaks alati olema 24/7 või 16/7 tööks sobilik, et peaks vastu pidevale töökoormusele,

  • ekraanil peaks olema karastatud klaas kaitseks 4 või 5mm ning tööstus interaktiivsetel ekraanidel 6mm,

  • puutefunktsioonid: keskmisel ekraanil on kuni 10 puudet kuid olenevalt ekraani eesmärgist võib selleks olla ka kuni 100 puudet korraga, sellisel juhul on muidugi tegemist erifunktsioonideks mõeldud ekraanidega nagu asjade äratundmine laual või disaineritele. Tähelepanu peaks ka pöörama puutetehnoloogiale: IR (kõige odavam), PCAP või SAW.

  • Pildikvaliteedi eesmärgil peaks üle 55" kindlasti olema juba 4K resolutsioon, et säilitada terav ja detailide rohke pildikvaliteet. 55" või alla selle on Full HD täiesti sobilik.

  • Teatud ekraanidele on võimalik lisada ka: Kaardimakse terminali, NFC, RFIT, triipkoodi- ja RQ lugejat

Operatsioonisüsteem:

See on ehk mõne inimese jaoks kindlasti lihtne küsimus kuid tihti on nii, et ostja ei ole mõelnudki täpselt mis sorti tarkvara plaanis kasutada on. Meie liigitaks asjad lihtsalt:

  • Windows - on mõeldud töötegemiseks ja võimekamate programmide kasutamiseks näiteks tänaseks on ka Microsoft Store paljute tasuta ja tasuliste rakenduste ja mängudega hästi varustatud.

  • Android - haridus ja meelelahutus äppide lihtsaks kasutuseks, mis on tihti saadaval laialdaselt ja tasuta. Kindlasti on valik suurem kui Windowsil, sellest ka miks koolid eelistava Androidi operatsioonisüsteeme. Ühilduvad ka Android seadmetega!

  • Apple OS - ühildub teiste Apple seadmetega kuid samuti oleneb millist tarkvara hakatakse kasutama sest kõik Apple OS'le loodud tarkvarad ei ole saadaval Windowsil.

  • Linux - on pigem arendajatele ning keeruline tavakasutajatele.

Miniarvuti:

Interaktiivsed lauad on komplekteeritud tihti väga erinevalt ning siin peaks lähtuma kasutusmugavusest:

Miniarvuti on integreeritud lauda sisse - tegemist on levinud lahendusega, aga siiski vahetatava miniarvutiga. Kuid sellisel juhul arvuti toide, ekraani LED taustavalgustus, heli, pilt integreeritud läbi miniarvuti ning puutetundlikus läbi USB. Tavainimesele võib hilisem riistvara uuendus osutuda keeruliseks. Tegemist on siiski mugava lahendusega kuna ekraan ja miniarvuti on integreeritud puuduvad lisa voolukaablid ja mugav aktiveerimine (töötab koos ekraani sisse lülitusega). Piirang: üldiselt RAM kuni 6GB (tavaliselt 4GB) ja mälu kuni 128GB Eelis: tihti kasutatakse ilma tiivik-jahutuseta, mis tähendab madalamat mürataset ning 4G SIM kaardi võimalusega kui ei saa kasutada LAN või WiFi't.

Miniarvuti nagu Nuc, Chromebox jne.: põhimõtteliselt on tegemist sarnast tüüpi miniarvutitega nagu eelnev kuid iseseisev omas kestas ehk ei ole integreeritud ekraaniga ning pilt tuleb traditsiooniliselt läbi HDMI või DP kaabli ning puutetundlikus läbi USB. Miniarvuti vajab veel lisaks omaette toite kanalit, mis tähendab, et sellisel lahendusel on lihtne vahetada miniarvutit kuid samas on laual suurem kaablimajandus. Eelis on, et tihti on jahutusega ning võimsama graafika kiibistikuga.

OPS:

Sellise miniarvuti kasutamine on piiratud ainult ekraanidele millel on tehase poolt sisse ehitatud OPS arvuti pesa, mõningatel projektoritel on ka nüüd selline võimalus. Tegemist on siis 2 eelneva arvuti omadustest koosneva arvutiga: integreeritav lauda ja samas võib arvuti olla väga võimas. Peamine miinus on, et seda ei saa kasutada kõikidel ekraanidel, siiski, arvutit on lihtne vahetada ning vastab rahvusvahelisele standardile, seega alati ei pea olema eksklusiivselt ekraani firma enda toodang.

Ohud mida vältida:

Ekraan: veendu, et interaktiivsel laual on kasutatud professionaalset ekraani. Oleme kokku puutunud firmadega kes pakuvad interaktiivseid laudu Samsung'i ja LG ekraanidega kuid need ekraanid ei ole mõeldud laua asetuses kasutamiseks. Mis tähenda 3 asja: ekraanis võib tekkida lühis, soojus jääb ekraani sisse lõksu ja hakkab ülekuumenema ning vea tekkel ei saa loota enam ekraanitootja garantiile.

Android OS: veendu alati kas Android on just sinule sobilik, sest tihti ei pruugi need tunnistada Google teenuseid kuna on arendatud/muudetud tootja poolt. Google Android mida ei ole tootja poolt oluliselt muudetud annab teatud olukordades eelised nagu eesti ja vene keele valik, äppide uuendused ja alla laadimised ilma et peaks kasutama USB pulka ja APK faile selleks. Näiteks on olnud juhuseid kus äppe ei saa kasutada kuna ainuke viis neid uuendada on läbi Google Play Store.

Kindlasti tuleb silmas pidada mis rakendusi kasutama hakatakse, kuna Android 4.4 näiteks ei pruugi enam uuemate äppidega töötada. Mõningad tootekataloogi tarkvarad enam ei töötagi alla Android 6.0.

Miniarvuti:

Tihti kliendid tahavad miniarvutites lähtuda odavamast hinnast. Mis võib tähendada, et aasta pärast jääb RAM või SSD nõrgaks ning see halvab rakenduste mugavat kasutust. Miniarvuti valikul peaks alati planeerima tulevikku arvesse võttes.

Garantii: peab jälgima kuna erinevatel tootjate vahel kõigub see 1 aastalt kuni 3 aastani lisa pikenduse võimalusega ning mõningatel juhtudel piirdub see asendus detailide saatmisega. Siin peab mõtleme, milline lahendus sulle sobib ja millisesse töökeskonda interaktiivne laud läheb ning vastavalt sellele langetama otsuse.

OÜ Novaver interaktiivsete laudade valik on SIIN

Küsimused interaktiivsete laudade kohta info@novaver.eu

OÜ Novaver meeskond :)

Parimad
Hiljutised postitused
Arhiiv
Märksõnad
Jälgi meid
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page